Je hoort het tegenwoordig wel vaker, wielrenners of mountainbikers die een hypo krijgen na een zware training, wedstrijd of na een koffie-stop met gebak: een hypo. Het gevolg van een hypo kan zijn dat je flauwvalt op de fiets met alle gevolgen van dien. Maar wat is een hypo nou eigenlijk en hoe voorkom je het?
Bij wielrenners, mountainbikers en hardlopers verwijst de kreet “hypo” meestal naar hypoglykemie, wat een lage bloedsuikerspiegel betekent. Bloedsuiker (glucose) is een belangrijke bron van energie voor het lichaam, en dit geldt ook voor wielrenners tijdens hun intense fysieke inspanningen. Tijdens langdurige en intensieve fietstochten verbruiken wielrenners veel energie, vaak afkomstig van koolhydraten. Als ze niet voldoende koolhydraten eten of drinken om hun energieniveaus op peil te houden, kan hun bloedsuikerspiegel dalen, wat kan leiden tot hypoglykemie. Dit kan negatieve effecten hebben op hun prestaties en algeheel welzijn tijdens de rit.
Symptomen van hypoglykemie bij fietsers kunnen zijn:
Vermoeidheid: Een plotselinge daling van de energieniveaus kan leiden tot gevoelens van extreme vermoeidheid en zwakte.
Duizeligheid: Lage bloedsuikerspiegels kunnen duizeligheid veroorzaken.
Trillen: Trillende handen of benen kunnen een teken zijn van hypoglykemie.
Slechte concentratie: Wielrenners kunnen moeite hebben om zich te concentreren en beslissingen te nemen als hun hersenen niet voldoende glucose krijgen.
Misselijkheid: Sommige wielrenners kunnen zich misselijk voelen als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel.
Om hypoglykemie tijdens het wielrennen te voorkomen, moeten wielrenners ervoor zorgen dat ze voldoende koolhydraten consumeren voor, tijdens en na de rit. Dit kan via sportvoeding en sportdranken die speciaal zijn ontworpen om de energie en glucose op peil te houden. Het monitoren van de eigen lichaamsreacties en het regelmatig nemen van korte pauzes om te eten en te drinken, kunnen ook helpen om hypoglykemie te voorkomen en de prestaties op de fiets te optimaliseren.
Hypo of hyper?
Twee termen die op elkaar lijken en vaak door elkaar gebruikt worden maar wat is het verschil? Lees hier het verschil tussen hypo en hyper
Het bericht Een hypo bij fietsers verscheen eerst op Ride it!.